Villa Reire

Kohdenumero 7-247
Osoite Pohjoinen Suotie 3
Kiinteistötunnus 40200010500
Käyttötarkoitus asuinrakennus
Valmistunut 1910
Suunnittelija arkkitehti Alarik Tavaststjerna
Suojelutilanne
Inventointiaika KRI2005, MASU2, KRI1981
Hakutermit ateljee, huvila, kansallisromantiikka

Suomalais-norjalainen perhe von Hausen asui useita vuosia ulkomailla ja palattuaan Helsinkiin etenkin lapset kärsivät kylmästä ja kosteasta ilmastosta. Lääkärin suosituksesta perhe muutti Kauniaisiin mistä Werner von Hausen sai piirustuksenopettajan paikan. Perheen asuessa vuokralla ryhdyttiin oman huvilan rakentamiseen. Periaatteelinen suunnitelma on W.v.Hausenin, ja sen piirsi puhtaaksi arkkitehti Tavaststjerna. Rakennustyöt valvoi rkm Nordqvist. Kokonaisuuteen kuuluu asuinrakennus ja ateljee, jota on laajennettu myöhemmin sekä näitä yhdistävä nivelosa. Saman tontin yläosaan rakennutti samaan aikaan huvilan (7-230) rehtori Hagelstam. Rakentamisaikaan tehtiin myös Pohjoinen Suotie.

Vuonna 1939 ateljee sisutettiin asunnoksi, laajennettiin taakse sekä rakennettiin keittiö ja keskuslämmitys. Varsinainen asuinrakennus peruskorjattiin vuonna 1964. (Lähde KRI1981)

Kohteen ulkoasu on säilynyt entisellään KRI1981-inventoinnista, sisätiloja ei inventointikäynnillä tarkistettu. Kohdu kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen kuttuuriympäristöön, Gallträskin huvila-asutukseen.